Tajemství Bergamotu

Přestože to není příliš známý fakt, číňané už od pradávna pijí čaje ochucené. Příkladem může být zelený čaj ochucený jasmínem. A právě od čínských mandarínů dostal v 19. století tehdejší britský ministr zahraničí Earl Edouard Grey recept, který po modifikaci dal vzniknout, dnes již proslulému, čaji Earl Grey.

0

V 50. letech 20. století došlo k velkému vzestupu a rozvoji čajů s aroma citrusových plodů. Mnoho směsí vytvořil Jean Jumeau-Lafond, odborník na čajové směsi Dammann Fréres. Esenciální olej z begramotu někdy spojoval jen s různými čaji a jindy je kombinoval s jinými esenciálními oleji z citrusů, čímž se rozšířilo naše čajové portfólio o mnoho aromatických čajů s různými podtóny.

Málo známé ovoce
Bergamot (Citrus bergamia) je citrusový ovocný strom z čeledi Rutaceae. Přesný původ této rostliny není znám. Také způsob, jakým se rozšířil po světě je zahalen tajemstvím, ale pravděpodobně byl dovozen z Kanárských ostrovů samotným Kryštofem Kolumbem. Jeho název pochází z tureckého "Beg-âr-mu-di", což můžeme přeložit jako "hruškový princ". Bergamot je tak nazýván kvůli jisté podobnosti s odrůdou hrušek.

Bergamot je hybridním ovocem, které vzniklo křížením Citrus aurantium (který produkuje hořké pomeranče) a Citrus limetta (který produkuje sladké limety). Kromě jižní Ameriky a západní Afriky se pěstuje nejvíce v oblasti italské Kalábrie, kde byl zřejmě kolem roku 1750 vysazen první pomerančovník bergamotový.

Tento strom nepřesahuje 4 metry na výšku, jeho listy jsou tmavě zelené a při květu vytváří krásně voňavé bílé květy. Plody, které váží mezi 80 a 200 gramy, jsou příliš hořké na konzumaci. Využívají se tedy především k výrobě bergamotové silice. Plody se sklízejí od listopadu do března a to ještě před tím, než dozrají. Díky tomu je zajištěna vyjímečná svěžest a ovocnost silice.

Produkce čaje Earl Grey - minulost a současnost
Až do 60. let 20. století se ochucoval čaj Earl Grey pomocí savých papírů, na které se kapala po kapkách bergamotová silice. Takto nasáklým papírem se pak asi na 2 týdny prokládaly jednotlivé vrstvy čaje, aby do sebe čajový lístek nasál aroma bergamotu. 

Dnes probíhá míchání čajů Dammann Fréres ve speciálních mixérech, kde jsou čaje a esenciální bergamotové oleje harmonizovány a vyváženy tak, aby vytvořily dokonalý šálek toho nejslavnějšího čaje na světe. Výběru toho nejlepšího esenciálního oleje z italské Kalábrie věnujeme stále stejnou péči jako za dob Jeana Jumeau-Lafonda.