Umění degustace

Čaj lze objevovat ještě před jeho uvařením. Nejprve se posuzuje zrakem a při degustaci si pak přijdou na své chuťové pohárky. Za zásadní považujeme několik bodů - vzhled listů, vzhled nálevu, chuť a vůni. Pojďme se společně podívat, jak správně čaj degustovat a jaké chutě v něm můžeme najít.

Krok 1

Sušené čajové lístky posuzujeme nejprve okem. Zaměříme se na jejich barvu, velikost, tvar, pravidelnost a celkový vzhled, což jsou důležitá kritéria, která přispívají k počátečnímu půvabu čaje.

Krok 2

Po zhodnocení sušené rostliny čaj uvaříme. Opět posoudíme zrakem barvu, jas a více či méně zakalený vzhled výluhu.

Krok 3

Nakonec do obrazu čaje vstupuje chuť a vůně, ve které rozlišujeme kulatost, jemnost, svíravost, sílu a chuť.

Přivoníme k mokrým čajovým lístkům. To nám poskytne informaci o buketu čaje. Poté přichází na řadu samotné ochutnání nálevu. Po jemném usrknutí zadržte nálev v ústech a nepolykejte ho. Vydechujte nosem, abyste naplno dokázali procítit všechny chutě.

V této chvíli pracujte na rozpoznávání pěti chutí: hořké, kyselé, sladké, slané a umami (termín používaní v degustaci, který pochází z japonštiny a lze jej přeložit jako "chutný"). Snažte se každou chuť rozpoznat a vyjádřit své pocity a dojmy, zažité při ochutnávání čaje.

Je neuvěřitelné, že v jedné jediné rostlině - čajovníku čínském - se dá najít obrovská škála chutí. Od rostlinné, dřevité, přes květinové až po mořskou.

K degustaci čaje doporučujeme využívat náš degustační set, který je výbavou par excellence čajových degustátorů po celém světe.