Ledový čaj

Ledový čaj je studený nápoj, jehož hlavní složkou je vylouhovaný  čaj podávaný na ledu. Skvěle se hodí v kombinaci s citrusovými plody a exotickým ovocem. Vždy je třeba míti na paměti, že   základem ledového čaje by měla být vždy chuť použitého čaje, a jako přidaná hodnota jeho ochucení.

Historie ledového čaje

I když se ledový čaj pil po celém světě, jeho největší obliba se traduje  ve Spojených státech, a  zvláště pak v jižní Americe, kde se popíjel zejména v horkých letních měsících.Následující citace, která se objevila v  New York "Herald of Health" v roce 1869:

"Ledový čaj se začíná používat v horkých letních měsících, jako výstřední inovace. Není pravděpodobné, že by se z této přípravy čaje stal obyčejný zvyk."

Při zpětném pohledu je dnes jasné, že se redaktor New York "Herald of Health" mýlil, neboť se ledový čaj ve Spojených státech stal velice oblíbeným a od roku 1870  byl na prodej hlavně v hotelech a nádražích. Nejstarší tištěné recepty na ledový čaj ve Spojených státech  se datují k roku 1870.
Nicméně, ledový čaj byl populární i v Rusku dlouho před tím, jak ukazuje tento citát ze zápisků tehdejšího turisty Johanna Georgeho Kohla,  který v roce 1842 po Rusku cestoval:

"Rusové vychladí všechny své nápoje  ledem - ledové nápoje různých druhů se běžně prodávají v ulicích po celé léto. Rusové milují ledovou vodou, podávají ledové víno a pivo, dokonce píjí  ledový čaj. Kostku cukru raději nahradí několika kostky ledu … ".

Takže ledový čaj v podobě, jak jej známe dnes, má za sebou historii nejméně 150 let, a možná ještě déle. Dnes se dá  zakoupit ledový čaj v obchodech s potravinami, ale vždy se podívejte, z jakého množství čaje byl nápoj vyroben. Nejlepší je, když si jej připravíte sami. Možnosti jeho přípravy jsou téměř neomezené. Ledový čaj se obvykle podává s cukrem, ale neslazený ledový čaj je také populární jako osvěžující nápoj v horkých letních měsících.

Recept je jednoduchý:

Na litr studené vody použijte 10 g kvalitního sypaného čaje, nejlépe zeleného či bílého. Dejte odstát na 8 hodin do lednice a  poté přeceďte. Pak už jen stačí dochutit třtinovým cukrem, limetkou nebo čímkoliv dle vašeho uvážení.